Когато свършват финалните надписи на филма Рим – открит град“, Ингрид

...
Когато свършват финалните надписи на филма Рим – открит град“, Ингрид
Коментари Харесай

Ингрид Бергман и Роберто Роселини – разказана любов

Когато свършват финалните надписи на кино лентата „ Рим – открит град “, Ингрид Бергман е замаяна и безмълвна. До нея е брачният партньор й доктор Петер Линдстрьом. Нито тя, нито той, нито създателят на кино лентата – Роберто Роселини, допускат в оня следобяд на 1948 година, че тази прожекция ще промени изцяло живота им. „ Струва ми се, че надълбоко в себе си бях влюбена в Роберто от момента, когато гледах кино лентата, тъй като от този момент той беше непрестанно в мислите ми и аз не можех по никакъв метод да преодолея това “, споделя в записките си актрисата, признавайки, че подсъзнателно е виждала в него излаз от двата си съществени казуса тогава – брака и живота в Холивуд.

Ингрид към този момент се е наложила като актриса в Холивуд, изиграла е ослепително ролята си в „ Казабланка “, само че в случай че стотици мечтаят за блясъка на киноиндустрията в Града на прегрешението, тя желала да избяга надалеч от него. От брачна половинка си също. И като че ли „ Рим – открит град “ се появява тъкмо в точния момент, тъй като Бергман не се поколебава да написа на Роселини и да му съобщи, че желае да взе участие в негов филм. Без да подозира, че ще получи неговото удивление и удостоверение, тъй като режисьорът бързо пада в плен на изискаността, чара и ангелската хубост на Ингрид. И не след дълго тя получава своята покана за Рим. „ Знаех, че той ме харесва. По-късно твърдеше, че е споделил на Петер, че ме обича. Но по това време той говореше зле британски и евентуално го е споделил на език, който Петер не е схванал. Сега съзнавам – бил е сигурен, че ще може да ме завоюва, стига един път да отида в Италия. Той постоянно постигаше това, което желаеше. А в този миг желаеше мен! “.



По това време Роберто към момента има връзка с актрисата Ана Маняни, а на първата му среща с Ингрид участва и брачният партньор й Петер. Тя е пленена от това, че Роселини няма нищо общо с Холивуд, от тъмните му очи, от думите му, разнообразни от тези, с които я засипвали всички останали. Бил свободен, великодушен и същински италиански безгрижник, който умеел да обича красивите дами. Когато вижда Бергман онлайн, незабавно я кани за новия си филм, роля, която преди този момент е обещана на Маняни. Но това не му пречи да промени мнението си и да хване за ръка към този момент влюбената в него Ингрид.

Когато отпътуват на пустия остров Стромболи, където снимат първия си взаимен филм, Роселини и Бергман стават неразделни. Място и опция да се разгори една мощна обич, която ще им носи както безумно споделено благополучие, по този начин и доста болежка. Връзката им се трансформира в един от най-големите кавги в киноиндустрията. Но Роберто е уверен, че би трябвало да са дружно и не споделя: „ Трябва да помислим за Петер и за Ана Маняни “. Той просто я моли: „ Ела с мен! “

Ингрид знае какво ще й коства това, само че написа писмо до Петер, с цел да му каже, че остава в Рим с Роберто, осъзнавайки, че там, оттатък океана, до брачна половинка й е и тяхната дъшеря Пиа. Американската преса е безпощадна към шведската актриса, шведите се отхвърлят от нея, а италианските медии непрестанно са по петите им.

„ Беше същински пъкъл. Толкова доста плаках, изплаках всичките си сълзи. Струваше ми се, че вестниците имат право. Бях изоставила брачна половинка и детето си. Бях една ужасна жена “, написа в спомените си Ингрид.

Роберто обаче не я пуска нито за момент и й дава мощ да премине през това да не може да вижда личното си дете. Има поддръжката и на другари, измежду които е и Ърнест Хемингуей, който в едно от писмата си към нея й написа: „ На всеки се случва да взема неправилни решения. Но доста постоянно неправилното решение е в действителност неправилно взето вярно решение “.



През по-голямата част от връзката си Роберто и Ингрид водят битка с Петер,  с нежеланието на щерка й да се видят и огорчението, което години наред ще среща в писмата на Пиа. Съдът в Съединени американски щати също отсъжда тя да остане при татко си, който не е склонен тя да пътува в Италия. Ингрид има право да я види на всички места в Европа, само че не и там. От връзката си с Роберто актрисата ражда наследник Робертино и близначките – Изабела и Изота-Ингрид. Но даже и трите деца не съумяват да я запазят здрава.

Режисьорът до някъде е отпаднал от всичко, през което минава любовта им, отегчен е и от съвсем съвършената Ингрид, която е съвършена майка на децата им, добра брачна половинка, само че той има потребност от ново предизвикателство, от нова примамка за креативно ентусиазъм. За което не чака много дълго, тъй като отпътува за Индия по покана на Джавахарлал Неру, който желал да раздвижи киноиндустрията в страната си. Именно там Роберто се влюбва в индийката Сонали. Въпреки че тя била омъжена, съумява да избяга (както преди този момент Ингрид) от фамилията си и да замине за Италия с Роселини. Изненадващо Бергман приема умерено развръзката на тяхната обич, предусещаща краха й, и го моли за бракоразвод. Малко по-късно се впуска в обятията на театралният режисьор Ларш Шмид, следващият й опит за благополучие.

 
Уолис Симпсън и Едуард VIII: Любов вместо власт

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР